Street Art route Breda - ANWB Wandelen (2023)

Nederland, Noord-Brabant, Breda

Street Art route Breda - ANWB Wandelen (1)

In vijf jaar tijd zijn er in Breda meer dan negentig muurschilderingen aangebracht. De murals hebben saaie parkeerplaatsen, kale muren en onopvallende poortjes omgetoverd tot kleurrijke plekken. Maar de muurschilderingen in Breda zijn meer dan alleen Street Art. Ze vertellen ook de verhalen van de stad Breda: van een verwoestende Spaanse aanval en de dodelijke pest eeuwen geleden tot de recente opleving van een voormalige arbeiderswijk. Deze route combineert de historische hoogtepunten van Breda met de mooiste murals. Kijk goed om je heen tijdens de wandeling. Dan ontdek je er ruim dertig!

Tip: Wandel deze route via de gratisANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.

Hond mee: honden zijn aangelijnd toegestaan op deze route.

Toegankelijkheid: deze route is geschikt voor mindervaliden. Een klein deel van de route gaat over oneffen terrein (kinderkopjes).

Parkeren: Q-Park Station, Stationslaan, 4811 BN Breda

1. Kies in station Breda voor de uitgang Belcrum/kantoren. Bij uitgang linksaf onder overkapping door (op het plafond staat al meteen een eerste mural) langs fietsenstalling en omhoog. Boven meteen via zebrapad weg oversteken, paar stappen naar rechts en dan meteen linksaf. Einde linksaf (Speelhuislaan) en voetpad over treinrails volgen. Bij kruising linksaf via stoplichten en meteen rechtsaf via stoplichten. Aan overkant straat linksaf, Belcrumweg. Eerste weg rechtsaf, Veilingkade. Aan de overkant van het water ziet u de mural Belcrum Birds. Loop de weg langs het water tot het einde, keer om en loop zelfde weg terug tot einde weg. Ga daar rechtsaf, Belcrumweg.

2. Volg pad dat rechts van de weg loopt, ga onder spoor door. Op kruising bij stoplichten rechtsaf en brug over, Academiesingel. Op kruising met Nieuwe Prinsenkade linksaf via stoplichten. Volg pad dat links van de weg loopt (water links), langs o.a. het Spanjaardsgat. Eerste weg linksaf, slotjesbrug over en rechtsaf, Haven. Eerste steegje linksaf, Potkanstraat. Hier zie je vier murals. Einde linksaf, Havermarkt. Op driesprong Schoolstraat/Reigerstraat/Torenstraat rechtdoor, Reigerstraat. Bij de ingang naar de Foodcourt is een mural gemaakt.

3. Eerste weg rechtsaf, Grote Markt. Na Grote Kerk meteen rechtsaf. Einde linksaf en meteen rechtsaf, onopvallend steegje in naast het Bliss Hotel. Dit is de entree naar ’t Sas, een winkelhofje. Einde ’t Sas linksaf (volg bord ‘De Barones’). Einde rechtsaf, Lange Brugstraat. Op kruising met Nieuweweg rechtdoor. Volgende kruising met Markendaalseweg rechtdoor, Haagdijk in. Eerste weg linksaf, Rozemarijnsteeg, met twee murals. Einde rechtsaf, Markendaalseweg. Bij Odilia van Salmstraat aan rechterhand linksaf brug over en meteen rechtsaf pad langs water volgen (water rechts).

4. Bij grote weg van rechts (heet nog steeds Markendaalseweg) rechtsaf. Volg weg aan linkerkant via voetpad. Tweede weg linksaf, Concordiastraat. Einde Concordiastraat weg oversteken en door poortje (naast bordje ‘voetpad’), Concordiaplein, met een mural. Verlaat tussen nummer 6 en 7 het Concordiaplein, Picenistraat. Op de hoek van deze straat zie je een opvallende muurschildering. Op kruising linksaf, Godevaert Montensstraat. Op kruising linksaf, Nieuwe Ginnekenstraat. Einde weg (bij ‘glitterrotonde’) rechtsaf. Op de hoek, boven een ijssalon, is op dit Van Coothplein een grote mural te zien.

5. Einde weg linksaf, Achter de Lange Stallen (let op: dit is een klein steegje in de bocht), met een mural. De steeg komt uit op parkeerplaats Molsparking, met meer dan tien murals. Loop hier rechtdoor, via de beschilderde muren aan de linkerkant van de parking. Verlaat het parkeerterrein helemaal achterin via de Kerkstraat. Op kruising met Oude Vest linksaf en meteen rechtsaf, Halstraat in. Op Grote Markt rechtdoor blijven lopen. Einde rechtsaf, Reigerstraat en meteen linksaf, Kasteelplein. Voor het Kasteel van Breda rechtsaf, voetpad Valkenbergpark in. Derde voetpad rechtsaf, dan eerste rechtsaf en via toegangshek park uit. Sla dan rechtsaf. Eerste rechtsaf, daarna weer rechtsaf, Catharinastraat. Hier ligt verscholen achter een poort bij nr. 24 de Willem Merkxtuin en aan de overkant het Begijnhof van Breda. Sla daarna linksaf, St. Annastraat.

6. Op kruising linksaf, Veemarktstraat. Na nr. 68 rechtsaf, Wijngaardhof. Einde rechtdoor weg oversteken en parkeerterrein Beyerd-Vlaszak volgen via trottoir aan linkerkant. Einde rechtsaf en meteen linksaf. In de Poort van Schoenmakers is een mural gemaakt. Ga niet onder de poort door, maar verlaat het parkeerterrein als je met de rug naar de poort staat door rechtsaf te gaan, via restaurant De Beyerd. Einde rechtsaf, Boschstraat. Eerste linksaf, Bouwerijstraat. Einde J.F. Kennedylaan oversteken en rechtdoor via het voetpad het Valkenbergpark in. Eerste kruising rechtsaf. Rechtdoor pad blijven volgen tot einde park. Daar rechtdoor weg oversteken en rechtdoor naar het station, het beginpunt van deze route.

De spoorlijn van Breda vormde eind vorige eeuw nog een scheiding tussen het ‘rijke’ centrum en de arbeiderswijk Belcrum. De afgelopen jaren is Belcrum echter getransformeerd tot een culturele hotspot. In de wijk vind je meerdere murals. De opvallendste siert sinds eind 2020 de gevel van Electron, een voormalige electro-fabriek, die nu dienstdoet als kunstenaarsbroedplaats. De mural ‘Belcrum Birds’ is ruim 40 meter lang en 6 meter hoog en is een ode aan de kleurrijke ‘vogels’ die in de ondernemende en creatieve wijk Belcrum wonen. De mural is een gezamenlijk project van de kunstenaars Rutger Termohlen, Collin van der Sluijs en Super-A.

De Potkanstraat verbindt de haven van Breda met de rest van het uitgaansgebied van Breda. Er zijn vier murals aangebracht om dit steegje aantrekkelijker te maken. Alle vier dragen ze verwijzingen in zich naar het uitgaansleven en de haven. Rutger Termohlen schilderde een dame die wordt omringd door waterplanten en een octopus. Ernaast zie je een zwemmende vrouw die tussen de vissen van haar drankje nipt, gemaakt door kunstenaar Anti-held. Erboven vind je een feestend duo in waterblauw, met een drankje en een bitterbal van Joren Joshua. Daniël van de Haterd schilderde een octopus die de muur overneemt.

De voormalige Casino-bioscoop aan de Reigerstraat doet nu dienst als Foodcourt. Tijdens de verbouwing van het pand werd een oud theaterdoek gevonden van honderd jaar oud, waarop een art-deco-interieur te zien was, gebaseerd op Theater Tuschinski in Amsterdam. Het oude decorstuk vormde de inspiratiebron voor kunstenares Babette Bakermans. Zij maakte in 2020 deze mural die je ziet als je de Foodcourt inloopt. Wie goed kijkt, krijgt een beetje dat art-deco gevoel, gemixt met een bioscoop-ervaring.

De Rozemarijnstraat had nooit zo’n goed imago. In 1836 werd hij al omschreven als ‘een der vuilste en morsigste achterstraatjes’ van Breda. Aan kunstenaar, illustrator en tattoo-artist Rutger Termohlen de taak om het straatje in 2017 positief tot leven te brengen. En dat is hem met zijn mural vol vogels, mensen en bloemen mooi gelukt. Verderop in de Rozemarijnstraat kom je ook nog een muurschildering van een reusachtige Robot Dino tegen, gemaakt door M-City. De robot verwijst naar het industriële verleden van Breda. In dit deel van de stad stond namelijk ooit de Etna-fabriek, waar gietijzeren producten als kachels en fornuizen werden gemaakt.

Op de plek van het verscholen Concordiaplein stond vroeger Stadsschouwburg Concordia. Alleen de monumentale voorgevel staat daarvan nu nog overeind. Deze vormt nu de toegang tot het plein. De mural achteraan bij het speeltuintje vormt een herinnering aan dit theaterverleden. Kunstenaar Collin van der Sluijs liet zich inspireren door de Bredase komiek Abraham de Winter, die eind 19e eeuw bekend werd met zijn imitaties van verschillende typetjes. Collin besloot een kleurrijke schildering van een zanglijster te maken, een vogel die erom bekend staat andere vogels en mensengeluiden te imiteren.

De enorme leeuw op de hoek van de Picenistraat van illustrator Zenk One is een ode aan Godevaert Montens, burgemeester van Breda tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens de Furie van Haultepenne op 26 en 27 juli 1581 probeerde Montens met behulp van een burgerleger te verhinderen dat de Spanjaarden de stad zouden bezetten. Na hevige straatgevechten gaf het burgerleger zich over, waarna de Spanjaarden een verwoestend spoor door de stad trokken. Bij de Furie kwamen bijna zeshonderd mensen om het leven. In de mural is de slag verbeeld met behulp van rode figuren. Met de grote leeuwenkop eert Zenk One de leeuwenmoed van de Bredase burgervader.

Het Van Coothplein werd vroeger vooral gezien als een onopvallend einde van de belangrijkste winkelstraat van Breda. Tegenwoordig zitten er in de monumentale panden veel restaurants, wat veel bezoekers aantrekt. In 2020 heeft kunstenaar Dadara hoog boven de ijssalon de mural Loading Street Art gemaakt. De muurschildering laat het ronde laadteken zien dat iedereen kent van zijn computer of mobiele telefoon. Volgens de kunstenaar is de mural een reactie op het feit dat we tegenwoordig meer kunst zien via social media dan in de realiteit. Maar er zitten ook andere betekenissen in verborgen, zoals het stilstaan van onze maatschappij tijdens de coronacrisis.

Het monumentale gebouw De Lange Stallen werd in 1765 gebouwd als onderdeel van de Chassékazerne. Ruim tweehonderd paarden werden er gestald. Vandaar dat je op de mural in het smalle straatje Achter de Lange Stallen een vrolijk paard ziet staan. Illustrator Ilse Weisfelt maakte deze mural in 2015. Ze staat bekend om haar kleurrijke en cartooneske werken, waarin mens en dier centraal staan.

De Molsparking was altijd een wat troosteloze parkeerplaats. Dat is door de komst van meer dan tien murals flink veranderd. De muren lijken een waar buitenmuseum, waarbij iedere schildering weer zijn eigen verhaal vertelt. Vaak gaat dat over de geschiedenis van Breda, zoals de mural van de enorme rat, die kunstenaars Rutger Termohlen, Collin van der Sluijs en Super-A aanbrachten op een zijmuur. Het dier is een verwijzing naar het kerkhof dat vroeger op de plek van de Molsparking lag. Toen de pest uitbrak, die vaak door ratten werd verspreid, werden de pestlijders hier begraven, buiten de stadsmuren.

De Poort van Schoenmakers loopt onder een gebouw door dat vroeger een stadsboerderij was en ‘Het Wit Lam’ heette. Kunstenaar Sam van der Weijden woonde in een van de appartementen die nu in het complex zitten. Hij ontwierp in 2017 een mural die de hele poort zou bedekken en zo de toen nog grauwe poort zou opvrolijken. In 2020 werd dat idee werkelijkheid en het resultaat mag er zijn. Op het plafond van de poort zie je nu de historische plattegrond van Breda, de ene zijmuur toont Demeter, de godin van de landbouw, op de andere muur staat een wit lam.

Deel deze pagina

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 02/07/2023

Views: 6098

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.