AH Bonuskaart nu echt verplicht (2023)

Privacy - Wat niemand over je mag weten

08-10-2013, 16:16 door steve sh1t, 73 reacties

Hi guys and gals,

De titel klinkt misschien wat obscuur, maar je kon tot vorige week gewoon de bonuskaart van de caissière lenen. Het mocht eigenlijk niet van het hoofdkantoor, maar het werd gedoogd.

Maar sinds vorige week is het door het hoofdkantoor absoluut verboden om dat nog toe te staan, het is zelfs zo erg dat de dames achter de kassa ontslagen worden, wanneer ze een bonuskaart van achter de kassa geven.

Je kunt natuurlijk een anonieme bonuskaart nemen, maar zodra je een keer een pinbetaling doet icm de bonuskaart, is de bonuskaart niet meer anoniem, want dan is deze gekoppeld aan jouw rekeningnummer.

Wat is nou de beste oplossing? Boodschappen doen bij een andere supermarkt?
Dit vind ik persoonlijk niet fijn, want de AH vind ik de minst slechte supermarkt.

En nog even wat algemeens: is het niet gewoon verstandig om gezonde producten met pin te betalen en slechte producten zoals drank, snacks en snoep, contant te betalen, want over een paar jaar worden deze gegevens door gespeeld aan verzekeraars en dan moet je meer premie gaan betalen omdat je te veel ongezond voedsel hebt gekocht, wat denken jullie hier over?

VPN en proxy?

[Verwijderd]

Reacties (73)

08-10-2013, 16:37 door Anoniem

Je hoeft toch geen bonuskaart te gebruiken?

08-10-2013, 16:49 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 08-10-2013, 16:49

[Verwijderd]

08-10-2013, 16:59 door Sisko

Ik gebruikte de anonieme bonuskaart alleen icm. contante betaling...
Maar sinds kort zit hier een Lidl, geen bonuskaart nodig en het scheelt evengoed meer dan de helft...
Keuze gemaakt ;-)

08-10-2013, 17:32 door Anoniem

Ik pin sowieso alleen bij geldautomaten.
1: Ik heb niet zo de behoefte om me bij iedere winkel te "legitimeren."
2: De bank hoeft al helemáál niet te weten wat ik met MIJN geld doe, laat staan verzekeraars.
3: Cash is (vooralsnog) King. Bijkomend voordeel, ik kan geen storing bedenken waarbij cash niet meer werkt. De nadelen neem ik voor lief, die kan ik beter overzien dan de nadelen van plastic geld.

Wat betreft AH & de bonuskaart:
Ik vraag minimaal een keer per maand een nieuwe kaart, gewoon omdat ik hem regelmatig vergeet.
Ook wisselden ik en de collega's, vrienden & familie wel eens van kaart, maar ik moet wel bekennen dat de meeste mensen toch wel redelijk vreemd opkijken als ik zoiets voorstel. Ervaring leert dat een "is iemand z'n bonuskaart vergeten toevallig?" roepen bij de kassa wél goed werkt, vooral op zaterdagen ;]

Veranderen van super heeft niet zoveel zin, zie reden 1 & 2.

08-10-2013, 17:43 door Anoniem

Niemand, behalve jezelf, dwingt je om de bonuskaart te gebruiken, dat doe je je zelf aan. Als je AH niet vertrouwd met gegevens dan betaal je contant en gebruik je geen bonuskaart. Dan ben je voor AH een anonieme klant.
Maar Nederlanders verkopen nu eenmaal graag hun ziel en zaligheid voor een paar extra euro korting want ze denken dat ze niet te verbergen hebben maar wanneer AH aankoop gegevens te koop zal gaan aanbieden dan er een ander spel gespeeld gaan worden want dan kunnen aankoop gegevens ineens in handen komen van verzekeraars. En daarvan weten we inmiddels hoe betrouwbaar deze wel niet zijn.... NOT.

08-10-2013, 18:16 door johanw

Als je geen bonuskaart hebt of wilt kun je nog steeds bij de AH kopen hoor.

08-10-2013, 18:39 door prism

[Verwijderd door moderator]

08-10-2013, 19:47 door Anoniem

Ik kom al een tijdje niet meer bij de appie, wegens hun gehaat tegen de contantbetaler. Dat gepest moet maar eens ophouden.

Overigens zijn ze vooral goed in het hogere segment. Voor het goedkopere spul kun je veel beter elders zijn. Bovendien is supermarkten afwisselen wel zo handig qua aanbiedingen en dergelijke. Ik kom dan dus ook maar zelden twee keer achter elkaar bij dezelfde.

08-10-2013, 20:01 door Anoniem

Doen we ook elke eerste van de maand een 'wissel je bankpas'-dag? Want zonder bonuskaart maar met PIN-pas ben je natuurlijk ook prima te 'profilen'.

08-10-2013, 20:11 door Whoops - Bijgewerkt: 08-10-2013, 20:12

Door steve sh1t:
Wat is nou de beste oplossing?

Kopen zonder Bonuskaart! Die paar cent korting maakt echt geen verschil...
Als het wel een verschil maakt, dan moet je uberhaupt niet naar de AH...

08-10-2013, 20:36 door Anoniem

Ehhh, ik wil niet lullig doen, maar ik werk zelf bij de AH, en wij kunnen nog steeds zonder gevolgen het bonusnummer intoetsen voor de klant, dus vanwaar deze commotie?

08-10-2013, 21:48 door Anoniem

Door Anoniem: Doen we ook elke eerste van de maand een 'wissel je bankpas'-dag? Want zonder bonuskaart maar met PIN-pas ben je natuurlijk ook prima te 'profilen'.

Dan hangt er nog steeds dezelfde naam+voorletters aan. Dat patroon kan de grutter dus redelijk makkelijk uit de transactieinformatie vissen.

We hebben echt gewoon anonieme electronische betaalmiddelen nodig willen we echt contantloos. Zolang niet, beter contant blijven betalen. Is betrouwbaarder ook, als in niet afhankelijk van een hele trits machinerie die er zomaar ineens mee kan ophouden. En er hoeft er maar een op het pad onderuit en je kan niets meer.

09-10-2013, 01:57 door Army

Door Viognier: Bij deze roep ik de eerste van elke maand uit tot maandelijkse wissel-je-anonieme-AH-bonuskaart-met-willekeurig-persoon dag! ;)

Je vrouw gaat toch echt stijgeren als ze ineens aanbiedingen krijgt voor niet haar merk tampons. Daarbij werkt de methode niet, want dan worden ineens relaties tussen mensen duidelijk. Ook hebben andere toegang tot jou gegevens en je wilde toch alles geheim houden?

En voor de topic-starter. Als een cassiere haar eigen Bonuskaart gebruikt dan kan ze op staande voet ontslagen worden wegens fraude. Dat is al sinds de invoering halverwege jaren negentig. Daarbij in de aansluitvoorwaarden voor electronisch betalen staat dat bankrekeningnummers niet gekoppeld en/of geprofiled mogen worden. Dat is juist de reden dat mensen een "persoonlijke" klantenkaart krijgen zodat men wel te identificeren is omdat het anders niet mogelijk is.

Het zou helpen als mensen eens daadwerkelijk zichzelf verdiepen in de materie dan de borrelpraat van de laatste verjaardag na te praten.

09-10-2013, 04:13 door Anoniem

Wat is er nou zo erg aan om niet anoniem te blijven?
Ik heb soms echt euro's voordeel met m'n bonuskaart en heb geen flauw idee wat nu eigenlijk dat nadeel is.
Ik krijg geen verkopers aan de deur, merk het ook niet aan post of reclamefolders, dus wat is nou dat vreselijke nadeel van het gebruik van een (niet anonieme) bonuskaart???

Alex (de klant is Koning)

09-10-2013, 09:01 door Anoniem

"Je kunt natuurlijk een anonieme bonuskaart nemen, maar zodra je een keer een pinbetaling doet icm de bonuskaart, is de bonuskaart niet meer anoniem, want dan is deze gekoppeld aan jouw rekeningnummer. Wat is nou de beste oplossing? Boodschappen doen bij een andere supermarkt? "

Ophouden met zeuren en je bonuskaart weggooien. Je hoeft deze kaart immers niet te gebruiken, en je bent (op zich terecht) niet bereid om de lasten te accepteren die bij de kaart horen. Recht op de lusten van de kaart heb je dan evenmin.

Ik heb geen behoefte om mijn gegevens te delen met de AH, en ik heb daarom geen bonuskaart.

09-10-2013, 09:46 door fvandillen

Precies, gewoon dat systeem dusdanig vervuilen door het constant op grote schaal ruilen van bonuskaartjes, kijken hoe ze dat vinden;-)

09-10-2013, 10:00 door Anoniem

Door Anoniem: Je hoeft toch geen bonuskaart te gebruiken?

Word kriegelig dit soort opmerkingen

Je hoeft toch niet met de trein te gaan.
Je hoeft toch geen bankrekening te nemen
je hoeft toch niet op vakantie te gaan,

Allemaal zaken waarbij privacy issue 's aan de orde zijn

09-10-2013, 10:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 09-10-2013, 10:06

[Verwijderd]

09-10-2013, 10:32 door Anoniem

Hier in Heerlen geeft iedere cassiere nog gewoon haar bonuskaart hoor :)
Dus ontslag is wel erg overdreven..

09-10-2013, 11:47 door johanw

@Anoniem 4:13: wat is er zo erg aan om niet anoniem te zijn? Voorlopig niet direct iets heel ergs. Je krijgt misschien een keer reclame die niet uitkomt. Dat kan vervelend uitpakken: dochter koopt een zwangerschapstest omdat het condoom gisteravond geknapt is, en de ouders weten niet dat ze een vriendje heeft of aan sex voor het huwelijk doet. 9 maanden later opeens reclame voor babymelk.

Maar als dit soort gegevens aan bv. verzekeraars verkocht gaan worden kan het al een stuk vervelender worden, zeker omdat uit die hoek al jaren de roep klinkt om premies voor "ongezond" levende mensen te verhogen. Dus als je teveel frituurspullen koopt, of rookt, of een keer voor de hele vereniging bier hebt gekocht op jouw kaart, krijg je opeens geen levensverzekering meer (en daardoor geen hypotheek meer) of gaat de premie voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering omhoog.

09-10-2013, 14:17 door [Account Verwijderd]

[Verwijderd]

09-10-2013, 14:20 door Anoniem

Door johanw: @Anoniem 4:13: wat is er zo erg aan om niet anoniem te zijn? Voorlopig niet direct iets heel ergs. Je krijgt misschien een keer reclame die niet uitkomt. Dat kan vervelend uitpakken: dochter koopt een zwangerschapstest omdat het condoom gisteravond geknapt is, en de ouders weten niet dat ze een vriendje heeft of aan sex voor het huwelijk doet. 9 maanden later opeens reclame voor babymelk.

Zwangerschapstesten en condooms liggen niet gewoon in de schappen, die koop je bij de servicebalie of de drogist en je krijgt daar toch nooit bonuskorting op. En babymelk koop je ook bij de drogist.

Maar ja, naar sex verwijzen geeft meer aandacht voor het onderwerp he. Ook als het onzin is.

Als mijn dochter een geknapt condoom heeft gehad kan ze beter de morning after pill halen, een zwangerschapstest is de volgende dag onzin en helpen doet een test sowieso niet...

09-10-2013, 16:53 door john west

Ik vind het een schending van je privacy,het gaat AH niets aan wat ik koop.
Ga naar Digros of Hoogvliet die doen niet zo autoritair.

10-10-2013, 05:51 door Euro10000

In het algemeen geld(ook buiten AH), hoe meer ze van je weten, gaan ze achter je geld aan.

Voorbeeld,
Website voor vliegticket, als je de 2e keer komt is de prijs hoger, als je met een andere pc daar na toe gaat is de prijs lager.

Je komt op een website met een apple hardware, dan laten ze bijv bepaalde zoek opdrachten niet zien, maar alleen de duurdere.

Dus nooit zeggen dat het niks uitmaakt als ze alles van je weten.

Alle bedrijven willen alleen je geld, punt uit, ze doen niks voor jouw, dit geld ook voor bijv banken.

10-10-2013, 12:57 door Anoniem

Door Anoniem:

Door Anoniem: Je hoeft toch geen bonuskaart te gebruiken?

Word kriegelig dit soort opmerkingen

Je hoeft toch niet met de trein te gaan.
Je hoeft toch geen bankrekening te nemen
je hoeft toch niet op vakantie te gaan,

Allemaal zaken waarbij privacy issue 's aan de orde zijn

Laat mij het nuanceren: Je hoeft toch geen bonuskaart te gebruiken, tenzij je korting op producten wilt bij AH?

Het is een hele simpele ruil. Je krijgt kortingen, zij verzamelen nuttige data.

Wil je daar niet aan meewerken? Dan profiteer je ook niet van de bijkomende voordelen. Heel simpel...

14-10-2013, 08:59 door Anoniem

Ooit iemand stil gestaan bij het tracken van klanten via de GSM. Het is hierbij niet onwaarschijnlijk dat ze binnen niet al te lange tijd ook weten wie er bij de kassa staat op het moment dat je boodschapjes gescand worden ;-)

Maar goed, ik heb geen Bonuskaart en heb tot nu toe altijd op de kaart van een kassière "meegelift". Verder, wat is er erg aan dat ze je koopgedrag kennen ? Niet lang geleden (2 weken oid) was nog in het nieuws dat iedereen jouw koopgedrag kan inzien via de AH site. Je weet maar nooit wat de toekomst brengt, maar als ze in de US je facebook inloggegevens al "eisen" bij een sollicitatie, zie ik mogelijkheden om "ongezonde" mensen te weren ;-)

Maar goed, een beetje creatieve geest kan zelf wel bedenken dat je op voorhand niet kan voorspellen waarom gegevens interessant kunnen zijn en tegen je gebruikt kunnen worden.

14-10-2013, 10:37 door Anoniem

Door Anoniem: Hier in Heerlen geeft iedere cassiere nog gewoon haar bonuskaart hoor :)
Dus ontslag is wel erg overdreven..

Als ex-teamleider bij Albert Heijn moet ik hier even aangeven dat het niet haar bonuskaart betreft, dat is namelijk een persoonlijke medewerkers voordeel pas, waarmee per transactie 10% naar de caissière gaat, dit wordt per kwartaal uitbetaald tot uit mijn hoofd een maximum van €75,-

de filiaalbonuskaart daarentegen is degene die normaal gesproken in dit soort situaties gebruikt wordt, maar officieel mag dat ook niet, echter komt het filiaal daar gewoon mee weg zolang de manager maar hard genoeg goede argumenten roept bij een interne controle.

overigens, vraagt de caissière om een bonuskaart, zeg dan dat je hem vergeten bent maar wel t nummer weet. meestal weten ze hoe ze dit in moeten tikken.
dan geef je als bonuskaartnummer 2610400000012 (uit mn hoofd) dat is namelijk de "rode" Bonuskaart die normaal gesproken gebliept wordt.
weet ze niet hoe dit moet: nummertje intikken en daarna op PLU drukken.

14-10-2013, 13:03 door Briolet

Door Anoniem:Verder, wat is er erg aan dat ze je koopgedrag kennen ?

Het is niet alleen AH die je aankoopgedrag onthoudt. Als ik bij de bakker kom, pakken ze ook al het goede brood, voordat ik er om moet vragen. Ook de groenteman op de markt vraagt na of ik wel het goede aantal noem, als ik eens een afwijkend gewicht of aantal vraag. En ik denk dat in kleine buurt supermarktjes, de kassière ook wel weet wat een ieder zo ongeveer koopt. Pas als je groot wordt met veel kassières heb je iets als bonuskaarten nodig om dit bij te houden.

Het verschil met de bakker en groenteman is natuurlijk dat mijn verzekering nooit zal achterhalen wat ik wekelijks eet en via de bonuskaart kan dat in theorie wel; "Nee, deze behandeling vergoeden we niet, u heeft het aan u zelf te danken omdat u te weinig fruit eet en teveel vet vlees."

14-10-2013, 13:55 door Anoniem

En nu nog maar eens: je bent niet verplicht om een Bonuskaart te gebruiken.
Je bent niet verplicht om bij AH te kopen. Er zijn zat andere supermarkten. Wanneer voldoende mensen hun boodschapjes elders doen en tegelijk boze brieven aan de AH sturen, dan zullen ze hun bonuskaartbeleid wel herzien.

Als maar weinig mensen het belangrijk vinden, houd dan de eer aan jezelf en ga lekker naar de Spar of de C1000. Of accepteer dat je Bonuskorting misloopt (zoveel is dat nou ook meestal weer niet, je moet maar net zo? product willen als het in de "Bonus" is).

14-10-2013, 14:45 door Anoniem

Is AH niet wettelijk verplicht om kortingen aan alle klanten, dus ook aan iemand zonder bonuspas, aan te bieden?

14-10-2013, 17:01 door Anoniem

Zoals Anoniem @10:37 al zegt: je kunt het generieke AH bonuskaartnummer gebruiken.

De code 2610400000012 kun je ook gewoon als barcode uitprinten en over je eigen bonuskaart-barcode heenplakken. Het genereren van de barcode kan bijvoorbeeld hier: http://www.barcoderobot.com/ean-13/2610400000012/ .

14-10-2013, 20:09 door Anoniem

[Verwijderd door moderator]

15-10-2013, 05:17 door Anoniem

Die hele bonuskaart slaat natuurlijk nergens op.
Ze denken dus op de een of andere manier iets te hebben aan het koopgedrag van de bonuskaarthouder...
Nou, vergeet het maar. Ik zelf gebruik een gevonden bonuskaart.
En zoals je hierboven ergens kunt lezen ruilen veel mensen hun bonuskaart met anderen.

Verder weet je ook niet of iemand boodschappen doet voor zichzelf of voor anderen dus is het absurd om daar eventuele gevolgen aan te verbinden op het gebied van verzekeringen.

Iemand mét bonuskaart krijgt dus sommige producten met korting....
iemand zonder bonuskaart niet, terwijl dan gewoon de bonuskaart van de caissière "geleend" wordt, en de anonieme klant toch korting krijgt, bovendien is een bonuskaart ook nog eens gratis!?!!
Dus geef gewoon die korting aan iedereen, en stop met de overbodige bonuskaart (scheelt een hoop plastic) en is ook weer één irritante vraag minder bij de kassa.

15-10-2013, 09:38 door Anoniem

Door Anoniem: Is AH niet wettelijk verplicht om kortingen aan alle klanten, dus ook aan iemand zonder bonuspas, aan te bieden?

Ja

(Ja, dat is AH niet verplicht)

Door Anoniem: Zoals Anoniem @10:37 al zegt: je kunt het generieke AH bonuskaartnummer gebruiken.

De code 2610400000012 kun je ook gewoon als barcode uitprinten en over je eigen bonuskaart-barcode heenplakken. Het genereren van de barcode kan bijvoorbeeld hier: http://www.barcoderobot.com/ean-13/2610400000012/ .

Klopt, en dan gewoon 6 pasjes maken :-)
Ik ben de naam even kwijt, maar je hebt ook een "site" waar je op één pasje meerdere barcodes kunt laten drukken. Het doel is minder pasjes in de portemonnee te hebben, maar je kunt er ook 8x een bonuspas op printen. Een soort "auto-randomizer" :-)

28-10-2013, 12:40 door Anoniem

Door Anoniem: Je hoeft toch geen bonuskaart te gebruiken?

Hoe kan AH dan 'bonusaanbiedingen' verkopen, ik ben niet van plan om zomaar een andere bonuskaart aan te gaan schaffen, bovendien, hoe zit het met je privacy? Mag AH dit zomaar ongestraft met hun klanten doen? Een bonuskaar die gekoppeld is aan mijn bankrekening? Het moet toch niet gekker worden....Ik heb maar een oplossing hiervoor: Wegmet die bonuskaart,en wegblijven bij AH...

28-10-2013, 14:22 door Anoniem

"Hoe kan AH dan 'bonusaanbiedingen' verkopen, ik ben niet van plan om zomaar een andere bonuskaart aan te gaan schaffen, bovendien, hoe zit het met je privacy? "

Waarom meen je dat jij bonus aanbiedingen zou moeten kunnen krijgen wanneer je niet akkoord bent met de tegenprestatie die je daarvoor levert ?

Het is *jouw* keuze, en die privacy geef je *zelf* op in ruil voor kortingen. Je hoeft geen andere bonuskaart te nemen, al is je huidige binnenkort niet meer geldig.

"Mag AH dit zomaar ongestraft met hun klanten doen? "

Natuurlijk, je gaat immers zelf akkoord met de voorwaarden, en je bent op geen enkele manier verplicht om mee te doen met die bonuskaart. Je wilt niet de lasten, wel de lusten, en vervolgens ga je klagen over privacy.

Ik gebruik geen bonuskaart, en mijn privacy zal dus niet geraakt worden ;)

"Het moet toch niet gekker worden....Ik heb maar een oplossing hiervoor: Wegmet die bonuskaart,en wegblijven bij AH..."

Dat moet je natuurlijk geheel zelf weten. Op zich geen slechte keuze, want zelfs met de bonuskaart is AH relatief duur ?

30-10-2013, 18:10 door Angeliekje

Niet alleen AH, maar ook kruidvat, tankstations en noem maar op geven steeds vaker pasjes.
Ik gebruik ze nu niet meer, spam/aanbiedingen etc. En natuurlijk info krijgen, daar draait toch alles om?
Want uiteindelijk kunnen ze met die info financieel beter worden.

Als je angst hebt om je privacy gewoon weg met alle pasjes en idd cash betalen,
enige oplossing en je spekt de beurs niet van die grootverdieners!

30-10-2013, 18:57 door Anoniem

Door Angeliekje: Niet alleen AH, maar ook kruidvat, tankstations en noem maar op geven steeds vaker pasjes.
Ik gebruik ze nu niet meer, spam/aanbiedingen etc. En natuurlijk info krijgen, daar draait toch alles om?
Want uiteindelijk kunnen ze met die info financieel beter worden.

Als je angst hebt om je privacy gewoon weg met alle pasjes en idd cash betalen,
enige oplossing en je spekt de beurs niet van die grootverdieners!

+1
Hetzelfde geldt overigens voor tankstations, enquêtes, prijsvragen / -acties, social media, etc., en iedereen zou voor zichzelf een afweging kunnen maken.
Het punt is natuurlijk dat er door "slimme mensen" gewoon heel handig gebruik gemaakt wordt van psychologie, "beloning" bijvoorbeeld.

30-10-2013, 21:51 door Anoniem

Als 1 iemand hier nu zo'n kaart kan bemachtigen en ergens een foto plaatst dan kunnen we hem allemaal in onze telefoon zetten en bij de kassa deze laten scannen. probleem opgelost ;-)

31-10-2013, 09:28 door Anoniem

Door Anoniem:Zwangerschapstesten en condooms liggen niet gewoon in de schappen, die koop je bij de servicebalie of de drogist en je krijgt daar toch nooit bonuskorting op. En babymelk koop je ook bij de drogist.

Het Amerikaanse grootwinkelbedrijf Target herkent zwangere vrouwen (waaronder een tienerzwangerschap die nog niet bekend was bij de ouders van het tienermeisje) aan het feit dat die de neiging hebben minder sterk geparfumeerde producten te kopen. Aan veranderingen in de voorkeur voor zeep, smeerseltjes en wasmiddelen kan je dus al een zwangerschap herkennen, en dat zijn dingen die gewoon in de supermarkt verkocht worden. Aangezien Ahold ook een drogisterijketen omvat (Etos) kan je niet uitsluiten dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn om iets met dat soort weetjes te doen.

Je reageerde op een zwangerschapstest, en die liggen inderdaad niet in de supermarkt, maar onderschat niet hoe subtiel de signalen kunnen zijn waaruit conclusies kunnen worden getrokken.

31-10-2013, 12:24 door [Account Verwijderd]

[Verwijderd]

31-10-2013, 13:33 door Anoniem

`Als 1 iemand hier nu zo'n kaart kan bemachtigen en ergens een foto plaatst dan kunnen we hem allemaal in onze telefoon zetten en bij de kassa deze laten scannen. probleem opgelost ;-)`

Je kunt ook gewoon ervoor kiezen om ofwel de kaart te gebruiken, en akkoord te gaan met de voorwaarden, ofwel om de kaart niet te gebruiken. Maar kennelijk vinden mensen het een ´´probleem´´ dat ze menen recht te hebben op korting, terwijl ze niet willen voldoen aan de voorwaarden voor die korting. Je enige ´´probleem´´ is dat je misbruik wilt maken.

31-10-2013, 13:35 door Anoniem

Door Anoniem:

Door Anoniem:Zwangerschapstesten en condooms liggen niet gewoon in de schappen, die koop je bij de servicebalie of de drogist en je krijgt daar toch nooit bonuskorting op. En babymelk koop je ook bij de drogist.

Het Amerikaanse grootwinkelbedrijf Target herkent zwangere vrouwen (waaronder een tienerzwangerschap die nog niet bekend was bij de ouders van het tienermeisje) aan het feit dat die de neiging hebben minder sterk geparfumeerde producten te kopen. Aan veranderingen in de voorkeur voor zeep, smeerseltjes en wasmiddelen kan je dus al een zwangerschap herkennen, en dat zijn dingen die gewoon in de supermarkt verkocht worden. Aangezien Ahold ook een drogisterijketen omvat (Etos) kan je niet uitsluiten dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn om iets met dat soort weetjes te doen.

Je reageerde op een zwangerschapstest, en die liggen inderdaad niet in de supermarkt, maar onderschat niet hoe subtiel de signalen kunnen zijn waaruit conclusies kunnen worden getrokken.

Ik vind het een beetje opgeklopt. Alsof een tienermeisje zelf bepaalt welk wasmiddel gekocht wordt. En alsof je inderdaad op die manier met zekerheid kan weten dat er een zwangere in het gezin is (kan me niet herinneren ooit in zwangerschapsbladen iets over die verandering in koopgedrag te hebben gelezen, en het zou er vast wel ingestaan hebben als het onderzocht was).
Vermoedelijk is dit een urban legend, waarvan iedereen zweert dat het waar gebeurd is bij een kennis van een kennis. Dat er steeds een nieuw konijn uit de hoge hoed komt zodra er tegenargumenten komen, doet daar op wijzen.

(Laat ik dit ook even zeggen: als je tienerdochter zwanger is en je bent zelf niet net uit een ei gekropen, dan heb je dat als moeder eerder door dan de supermarkt. Inderdaad, op grond van subtiele aanwijzingen ;-)).

31-10-2013, 14:58 door Mysterio

Door GateKeeper: Wat wordt er veel gecensureerd in deze reacties ... redactie, mogen wij weten wat er gezegd is?

09-10-2013, 14:17 door [Account Verwijderd]:
[Verwijderd]

14-10-2013, 20:09 door Anoniem:
[Verwijderd door moderator]

Je ziet het verkeerd: er worden veel huisregels gebroken in deze reacties.

OT: Het is niet nieuw dat producten voor een gereduceerd tarief of zelfs gratis worden aangeboden in ruil voor gegeven. Bedrijven kondigen dit tegenwoordig keurig aan, mensen gaan keurig akkoord en verder moet je niet zeuren. Wil je gmail gebruiken zonder reclame en gescan van Google? Betaal er dan voor. Wil je niet dat AH jouw gegevens bijhoudt? Betaal er dan voor. Het verhaal van de bonuskorting is niet om te draaien; mensen die de bonus niet krijgen betalen de normale prijs, niet een extra hoge.

31-10-2013, 15:09 door Anoniem

Door Anoniem:

Door Anoniem:

Door Anoniem:Zwangerschapstesten en condooms liggen niet gewoon in de schappen, die koop je bij de servicebalie of de drogist en je krijgt daar toch nooit bonuskorting op. En babymelk koop je ook bij de drogist.

Het Amerikaanse grootwinkelbedrijf Target herkent zwangere vrouwen (waaronder een tienerzwangerschap die nog niet bekend was bij de ouders van het tienermeisje) aan het feit dat die de neiging hebben minder sterk geparfumeerde producten te kopen. Aan veranderingen in de voorkeur voor zeep, smeerseltjes en wasmiddelen kan je dus al een zwangerschap herkennen, en dat zijn dingen die gewoon in de supermarkt verkocht worden. Aangezien Ahold ook een drogisterijketen omvat (Etos) kan je niet uitsluiten dat ze wel degelijk geïnteresseerd zijn om iets met dat soort weetjes te doen.

Je reageerde op een zwangerschapstest, en die liggen inderdaad niet in de supermarkt, maar onderschat niet hoe subtiel de signalen kunnen zijn waaruit conclusies kunnen worden getrokken.

Ik vind het een beetje opgeklopt. Alsof een tienermeisje zelf bepaalt welk wasmiddel gekocht wordt. En alsof je inderdaad op die manier met zekerheid kan weten dat er een zwangere in het gezin is (kan me niet herinneren ooit in zwangerschapsbladen iets over die verandering in koopgedrag te hebben gelezen, en het zou er vast wel ingestaan hebben als het onderzocht was).
Vermoedelijk is dit een urban legend, waarvan iedereen zweert dat het waar gebeurd is bij een kennis van een kennis. Dat er steeds een nieuw konijn uit de hoge hoed komt zodra er tegenargumenten komen, doet daar op wijzen.

(Laat ik dit ook even zeggen: als je tienerdochter zwanger is en je bent zelf niet net uit een ei gekropen, dan heb je dat als moeder eerder door dan de supermarkt. Inderdaad, op grond van subtiele aanwijzingen ;-)).

Je ontkent hier de effectiviteit van metadate terwijl het PRISM debakel van de afgelopen tijd juist heeft aangetoond hoe kostbare informatie grote hoeveelheden metadata is.

Nee, met metadata kan je niet met zekerheid iets over 1 individu zeggen, je kan met de analyse van metadata echter wel met grote nauwkeurigheid het gedrag van het bijbehorende metasysteem voorspellen

31-10-2013, 21:50 door [Account Verwijderd]

[Verwijderd]

01-11-2013, 01:53 door Anoniem

Door Anoniem:Ik vind het een beetje opgeklopt. Alsof een tienermeisje zelf bepaalt welk wasmiddel gekocht wordt. En alsof je inderdaad op die manier met zekerheid kan weten dat er een zwangere in het gezin is (kan me niet herinneren ooit in zwangerschapsbladen iets over die verandering in koopgedrag te hebben gelezen, en het zou er vast wel ingestaan hebben als het onderzocht was).

Ik zoog het niet uit mijn duim, hoor.

Bij Target hadden ze dat ontdekt door analyse van historisch koopgedrag in relatie met dingen waar je echt aan kan zien dat er een zwangerschap is. De gevoeligheid voor geur hadden ze bij lotions geconstateerd, en ik heb begrepen (ik kan dingen door elkaar halen, maar er was van de week iets over op tv en ik denk dat ik het daar hoorde) dat de verklaring is dat vrouwen tijdens de zwangerschap beter ruiken dan normaal en daardoor een voorkeur voor minder geurende dingen ontwikkelen. En aangezien het niet alleen tienermeisjes zijn die zwanger worden kunnen ook andere artikelen met geurstoffen, zoals zeep en wasmiddelen, daardoor meer of minder gekocht worden.

Hoe dan ook, hier kan je lezen dat bij Target de parfum in lotions een indicator was en dat ze 25 producten vonden die, in samenhang geanalyseerd, zelfs nauwkeurig konden voorspellen wanneer de baby geboren zou worden:
http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2012/02/16/how-target-figured-out-a-teen-girl-was-pregnant-before-her-father-did/
Dit artikel citeert uit en linkt naar de New York Times, en die hebben een uitgebreid artikel van negen webpagina's waar ze vermoedelijk veel meer details geven.

01-11-2013, 08:32 door GerBNL

Door Anoniem:

Het is een hele simpele ruil. Je krijgt kortingen, zij verzamelen nuttige data.

Wil je daar niet aan meewerken? Dan profiteer je ook niet van de bijkomende voordelen. Heel simpel...

Behalve dan dat het niet zo'n simpele ruil is als jij schijnt te denken. Je 'krijgt' namelijk niets 'in ruil'. De kortingen zijn verdisconteerd in de prijzen zonder korting. Die worden dus opgebracht door wat je regulier teveel betaald (en dus ook door de klanten zonder bonuskaart)

De gegevens die ondertussen verzameld worden, worden ingezet tbv het bedrijfsresultaat en dat betekent: meer geld van de klanten nemen tegen minder inspanning (kosten). Als dat dan toevallig een keer gunstig/voordelig uitpakt voor een individuele klant is dat eigenlijk eerder toeval dan opzet.

01-11-2013, 10:15 door Briolet - Bijgewerkt: 01-11-2013, 10:23

Door gerb:Behalve dan dat het niet zo'n simpele ruil is als jij schijnt te denken. Je 'krijgt' namelijk niets 'in ruil'. De kortingen zijn verdisconteerd in de prijzen zonder korting. Die worden dus opgebracht door wat je regulier teveel betaald

Maar dat geldt overal in de handel. Kijk maar naar EasyJet waar heel verschillende prijzen per stoel gehanteerd kunnen worden.

Of naar creditcards of PayPall betalingen. Een bedrijf moet een bepaald percentage korting geven voor zo'n aankoop. Alleen gaat in dit geval de korting niet naar de klant maar naar de betalingsorganisatie die ook ergens van moet leven. Bij creditcards was dat soms iets van 5%. Dan voel je je ook bekocht als een winkelier bij een creditcard betaling met 5% minder winst genoegen neemt, en jou bij een contante betaling of pin betaling wel de volle mep laat betalen.

Ik ken mensen die speciaal een creditcard aangeschaft hebben om de winkelier voor de keuze te stellen: òf 5% korting op een contante betaling, òf met creditcard betalen. In beide gevallen ontvangt de winkelier hetzelfde, maar bij een credit betaling moet hij doorgaans nog een paar maand wachten totdat hij het geld krijgt. Dus kiest men nog wel eens voor de 5% korting.

01-11-2013, 11:11 door Anoniem

Door john west: Ik vind het een schending van je privacy,het gaat AH niets aan wat ik koop.
Ga naar Digros of Hoogvliet die doen niet zo autoritair.

Haha, zie je het voor je? Komt een man bij de bakker en die zegt ik wil een brood. De bakker zegt: wit of bruin? Antwoord: het gaat je niks aan wat ik koop, dat is een schending van mijn privacy.

01-11-2013, 17:06 door Anoniem

Door Anoniem:

Door john west: Ik vind het een schending van je privacy,het gaat AH niets aan wat ik koop.
Ga naar Digros of Hoogvliet die doen niet zo autoritair.

Haha, zie je het voor je? Komt een man bij de bakker en die zegt ik wil een brood. De bakker zegt: wit of bruin? Antwoord: het gaat je niks aan wat ik koop, dat is een schending van mijn privacy.

Dat is uit context. De bakker moet weten wat de klant wil kopen, niet wat meneer John West wil kopen.

01-11-2013, 20:33 door Briolet

Het klopt dat de bakker moet weten wat de klant wil kopen, maar het wordt erger als hij van te voren al weet wat de klant wil kopen. Dan heeft hij nml. het koopgedrag onthouden van een reeks vorige inkopen. En hij heeft de inkopen geanalyseerd en zijn uitkomst was dat meneer altijd 'een halfje bruin met een kadetje' koopt.

AH doet dat in het groot maar dat is eigenlijk niets anders dan wat de bakker in zijn hoofd doet. Het enige verschil is dat het hoofd van de bakker minder snel gehacked wordt dan de server van AH.

02-11-2013, 10:53 door Anoniem

Het is wel een goed punt. Bij mijn lokale warme bakker weten ze dat ik van croissantjes houdt, en als ik binnen kom en ze liggen niet meer in de vitrine zegt de bakker uit zichzelf dat hij er achter nog wat heeft. Dat doet hij omdat hij mij als klant kent, en dat vind ik plezierig. Als de AH, of elke andere grote winkelketen, dat zo zou doen, dan zou ik het heel eng en onplezierig vinden.
Ik denk dat het verschil zit in de schaal waarop het gebeurt, en de onpersoonlijkheid van een enorme database waar die gegevens heel lang in blijven zitten, waar correlatie plaatsvindt e.d.
Het is dus, voor mij althans, niet zozeer erg dat een winkelier weet dat ik van croissantjes houdt, wel als hij dat koppelt aan alle andere boodschappen die ik haal en daar "persoonlijke" aanbiedingen van gaat maken. Erger wordt het wanneer die gegevens gebruikt kunnen gaan worden voor andere dingen dan voor de winkel alleen, bijv. mijn verzekeringen.

En al helemaal erg wordt het, wanneer het de overheid is die de gegevens verzameld. Bij commeriele bedrijven weet ik tenminste nog precies wat de motivatie is, heel simpel meer verkopen. Nu kan je dat erg vinden, maar het is in elk geval een duidelijk, eerlijk en helder doel waar ik op zich geen probleem mee heb. Bij overheden is dat anders. Ik begrijp niet wat die er mee willen. Ik ben bang dat het gebruikt gaat worden om "gedrag te sturen". Ik vertrouw een winkelier erop dat hij dingen wil verkopen, en that's it. De overheid vertrouw ik er alleen maar op dat ze willen dat ik zo veel mogelijk geld betaal, zo min mogelijk vragen stel en zo snel mogelijk na mijn 65'e sterf.

05-11-2013, 18:23 door Anoniem

Iets zegt me dat veel van jullie gewoon een facebook account hebben.. dus veel van jullie gegevens zijn in de wijde wereld al bekend...

Wanneer AH de gegevens foorgeven of doorverkopen aan derde dan handelen ze in strijd met de wet en dan krijgen ze boetes en schade claims en dan lopen heel veel klanten weg. Dus dat zullen niet gaan doen.. want dan kunnen ze sluiten.

Wanneer je je bonuskaart registreerd, gebruik dan een andere naam.. mochten ze dan je pinpas en bonuskart koppelen.. dan klopt het niet bij hun in het systeem en dan zouden ze het dus ook niet door kunnen verkopen.

En als je echt anoniem wil blijven en bij AH blijven shoppen met je bonus kaart... zorg dan dat je bij de Gemeente (krediet) Bank zitten... hun pasjes zijn een nummers.. geen naam oid, dus dan kan AH misschien een koppelling maken, maar daar hebben ze dan niets aan... en noch de GKB, noch de gemeente zal je gegevens icm AH aan verzekeraars geven.

06-11-2013, 00:45 door burne101

Door Anoniem:
[..] AH [..]
[..] AH [..]
[..] AH [..]
[..] AH [..]

En wat heeft je ooit het krankzinnig domme idee gegeven dat Lidl, Jumbo, C1000, Deen, Deka, Vomar enzovoort een haar beter zijn? Kinderlijke naïviteit? Onbenul? Denk je nou echt dat een bonuskaart-nummer een voordeel is voor het traceren van je klanten boven het traceren op bankrekeningnummer? Ik zou zeggen dat de extra vertaalslag een risico is voor het nauwkeurig traceren van een individu.

Lullig gesteld: als je consequent met je Guy Fawkes-masker op boodschappen doet en altijd cash betaalt ben je perfect te traceren. Beter dan met een bonuskaart die je nog eens een dagje kunt vergeten. Of kunt ruilen met je zusje.

06-11-2013, 06:04 door Ilja. _V V

De Bonus-kaarten zijn op!

Ja, echt waar, mijn oude word niet meer ingeruild voor een nieuwe!

Wel word er gezegd door de cassiere dat mijn oude Bonus-kaart - al tien keer ingeruild - tot 6 januari of zoiets geldig blijft...

Zullen we met z'n allen kwartetten in de rij voor de kassa van AH?:..

06-11-2013, 06:43 door Above

Ik snap niet wat mensen moeilijk doen. Laat de AH lekker de schijt krijgen. Hoe meer klanten ze verliezen hoe sneller ze doorhebben dat het verplichten van een bonuskaart averechts werkt. Ik koop er nooit meer. Ik wijk uit naar de Jumbo of LIDL. Het is toch van de zotte dat je als geen bonuskaart houder geen korting krijgt. De consument heeft de macht! Zoveel mensen vergeten dat en zijn zo afhankelijk. Poep aan de AH!

11-11-2013, 22:08 door Anoniem

Ergens lees ik: Cash is King. Vergeet het maar. Je komt b.v. het Filmmuseum EYE in Amsterdam niet meer in zonder pinbetaling. Cash wordt niet geaccepteerd.

12-11-2013, 00:22 door Anoniem

De nieuwe bonuskaart is nog anoniemer dan de vorige. Activeren hoeft niet, het werkt zo ook, alleen krijg je dan geen "persoonlijke aanbiedingen", wel de gewone bonusaanbiedingen. Lees de achterkant van het foldertje maar.

Kan iemand AH ook wat schrijfles geven?:
"Dit beknopte privacybeleid ziet op het gebruik van uw AH Bonuskaart zonder Services of online Activering van uw Bonuskaart".

12-11-2013, 06:57 door Anoniem

Door Anoniem: Ergens lees ik: Cash is King. Vergeet het maar. Je komt b.v. het Filmmuseum EYE in Amsterdam niet meer in zonder pinbetaling. Cash wordt niet geaccepteerd.

Boeie, dan maar niet naar de bios, heel simpel ik pin op verschillende adressen op verschillende tijden cash geld, zie ik bewuster wat ik heb, en uitgeef, zolang het systeem er voor zorgt dat ik middels pinnen (al dan niet icm een klanten- of voordeelkaart) een spoor achterlaat en uiteindelijk tot profilen kan leiden (en wat er allemaal nog meer mee kan gebeuren) kies ik voor de cash optie, en desnoods tot zwaar irritant betalen met eurocenten aan de kassa

12-11-2013, 10:13 door Anoniem

Door Anoniem: Ergens lees ik: Cash is King. Vergeet het maar. Je komt b.v. het Filmmuseum EYE in Amsterdam niet meer in zonder pinbetaling. Cash wordt niet geaccepteerd.

Dat was ik waarschijnlijk, en gelukkig heb ik uTorrent :p

De plaatsen waar cash niet meer word geaccepteerd zijn de plaatsen waar ik niet komen wil.
De plaatsen waar ik mezelf moet identificeren om binnen te mogen komen, zijn plaatsen waar ik me absoluut niet welkom voel.
En diegenen die alles van mij willen weten, zouden eerst eens wat meer over zichzelf moeten vertellen...

Misschien dat ik wat "misloop" her en der, maar ik voel me wel oprecht gelukkig, en dat is iets wat minimaal 1 op 17 Nederlanders niet kan zeggen!

12-11-2013, 11:14 door Anoniem

"Ergens lees ik: Cash is King. Vergeet het maar. Je komt b.v. het Filmmuseum EYE in Amsterdam niet meer in zonder pinbetaling. Cash wordt niet geaccepteerd."

Waar maak je je druk om bij een museum. Denk je dat je privacy in het geding is, en dat er ook maar iemand geinteresseerd is in de vraag of jij dat museum hebt bezocht ?

12-11-2013, 12:51 door Anoniem

Bij een van de twee AH's waar ik regelmatig kom zijn ze een maand of 3 geleden het scannen van hun eigen bonuskaart gaan weigeren. Daar kwam ik achter toen ik met 3 kratjes bier (met korting) op een wagentje bij de kassa stond; ik kreeg geen korting, want had geen eigen bonuskaart. Ik ben weggelopen, en heb het karretje met de kratjes netjes voor de kassa laten staan. Blijkbaar hebben meer mensen dat gedaan, want inmiddels scannen ze weer braaf hun eigen bardcode als je geen bonuskaart hebt. Het duurde even voor ik daar achter kwam, want ik haalde inmiddels mijn boodschappen bij de andere AH (die nooit moeilijk heeft gedaan) of bij een andere keten.
Mijn advies; gewoon weigeren, en laten weten waarom. Dan trekt het vanzelf bij.

05-12-2013, 01:33 door Anoniem

Het verhaal "wel de lusten, niet de lasten" is onjuist. Mensen met een (eigen) bonuskaart betalen minder dan mensen zonder. Dat houdt in dat mensen zonder bonuskaart een deel van de korting betalen van de anderen en dus betalen voor hun privacy. Op het moment dat iedereen een bonuskaart gebruikt, valt het begrip bonus natuurlijk weg, net als wanneer niemand een bonuskaart zou gebruiken. De prijzen zouden bij "iedereen een bonuskaart"en "niemand een bonuskaart"zouden uiteraard gelijk worden - uit concurrentie-overwegingen. We hebben een open markt economie.

05-12-2013, 12:45 door Anoniem

Ten eerste mag AH de gegevens niet met verzekeraars delen,de wet op de privacy e.d. weten jullie nog wel? Ten tweede,als dit wel vd Nederlandse wet zou mogen is nog de vraag wat de Europese wetgeving (i.v.m.privacy e.d) erover zegt.Als de laatste de consument beschermt zal Nederland worden teruggefloten.Ten derde: geregistreerde aankopen zijn slechts een moment-opname.Wat een consument gedurende een maand of zelfs een jaar heeft gekocht (hoeft niet per se te betekenen: geconsumeerd!,je kunt het wel voor iemand anders hebben gekocht).Mocht het toch wettelijk mogelijk worden dat verzekeraars die gegevens mogen inzien en gebruiken dan zou de wetgever inde wet moeten opnemen dat stel dat het per 1 Januari 2014 mogelijk zou worden dat de gevens tot die tijd dus tot 1 Januari 2014 niewt gebruikt mogen worden.Dus pas de gegevens vanaf 1 Januari 2014.Zo zou de consument de tijd en gelegenheid krijgen om zn aankoopgedrag aan te passen danwel andere passende maatregelen te nemen,zoals geen bonuskaart meer te gebruiken of alleen via contante betaling te gebruiken .

05-12-2013, 13:08 door johanw - Bijgewerkt: 05-12-2013, 13:09

Nee, nu mag dat nog niet. Niet zonder toestemming van de persoon waar het om gaat dan. Maar verzekeraars worden dan creatief in het ontfutselen van die toestemming. Net zoals je nu al in diverse landen korting kunt krijgen op autoverzekeringen als je de verzekeraar laat meekijken met je rijgedrag, kan men dat ook door te beloven korting te geven op je aanvullende verzekering als je inzicht geeft in je koopgedrag (bij de basisverzekering heeft men nog acceptatieplicht tegfen een vaste premie maar daar begint men ook te sjoemelen door allerlei "collectieve" kortingen te geven). Stap 2 is dan het extreem duur maken van de verzekeringen waar men niet kan meegluren, of het botweg weigeren ervan (zoals nu al het geval is bij verzekeringen zonder acceptatieplicht zoals autoverzekeringen) aan mensen die om hun privacy geven.

Uiteraard gaat de belastingdienst ook achter deze gegevens aan, die zijn nooit te beroerd om gestolen gegevens te helen of bedrijven over te halen ze af te geven (zie de parkeergarages m.b.t. leasewagens). Sociale diensten en de AOW verstrekker zijn ook al langer bezig mensen soms aggressief te bespioneren waar je je geld uitgeeft, en als je alles cash betaalt is dit een nieuwe mogelijkheid.

En anders zijn er nog de U-bocht constructies, zoals bedrijven met gedeelde buitenlandse moeders die gegevens onderling ook delen.

19-01-2014, 23:26 door Anoniem

En wat nu als diezelfde AH zelf verzekeringen gaat verkopen?

Voor nu is het enige voordeel dat AH heeft met een niet anonieme bonuskaart boven je banknummer dat je je naam en adres eraan koppelt. Met een anonieme kaart weten ze alleen dat je 'die ene' klant bent (net zoals de andere winkels die alleen je bankrekening hebben,

20-01-2014, 14:24 door Anoniem

"Bij een van de twee AH's waar ik regelmatig kom zijn ze een maand of 3 geleden het scannen van hun eigen bonuskaart gaan weigeren."

Waarom meen je zonder die kaart wel recht te hebben op de korting ?

20-01-2014, 15:31 door Patio

Door Anoniem: Je hoeft toch geen bonuskaart te gebruiken?

Inderdaad. De bonuskaart van de buurvrouw lenen is ook geen enkel probleem. Wel handje contantje afrekenen, Gaat sowieso mode worden als banken en bedrijven zo doorgaan met consumenten controleren :-)

20-01-2014, 21:53 door Wadjinn

Grappig dat hier zoveel onzin wordt aangehaald over boodschappen doen. Zouden ze op de site van de Margriet of de Libelle ook over Security berichten?
Morgen weer naar de Jumbo. Hoop dat mijn vrouw ook zo'n goede deal met mij sluit.

20-01-2014, 23:24 door Anoniem

Door Anoniem: Ten eerste mag AH de gegevens niet met verzekeraars delen,de wet op de privacy e.d. weten jullie nog wel?

Je bedoelt die wet die langzaam maar zeker steeds verder uitgehold wordt?

21-01-2014, 09:24 door Anoniem

Waarom worden pasgegevens en bankrekeningnummer eigenlijk doorgegeven aan de ontvangende partij?
Wanneer je via een betaalautomaat betaalt is het toch voldoende dat men het geld krijgt? Dat een betaling aan een transactie gekoppeld kan worden middels een transactienummer van de kassa zou voldoende moeten zijn. Mijn bank (-pas en -rekeningnummner) voegen hieraan niets toe.
Is dat niet iets waaraan eigenlijk iets gedaan moet worden?

Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated: 01/02/2023

Views: 6256

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.